برای موفقیت در کسب و کار باید رقیبان خود را شناسایی کنید. در این مقاله میخواهیم نحوه پیدا کردن رقبای داخلی کسب و کار را به شما آموزش دهیم. با ما همراه باشید تا دلایل اهمیت این کار، انواع رقیب موجود در بازار و نحوه پیدا کردن آنها را با هم بررسی کنیم.
آیا می دانید رقبای اصلی کسب و کار شما چه کسانی هستند؟
با نادیده گرفتن رقبا و انجام دادن کار خود میتوان به موفقیت دست پیدا کرد، ولی انجام این کار با ریسکهایی همراه است. شناخت و مطالعه رقبای هر کسب و کاری در بازار مزایایی خواهد داشت. اما این مزایا کدامند؟
رقبای شما همان مسیری را طی میکنند که شما میخواهید با عبور از آن در تجارت خود موفق شوید. مطمئناً آنها بعضی کارها را به روشی درست و بعضی کارها را اشتباه انجام میدهند. با مطالعه آنها میتوانید یک برنامه کامل از کارهایی که باید انجام دهید و کارهایی که نباید انجام دهید تا به موفقیت برسید، بدست بیاورید.
همچنین، با شناخت از رقبای خود میتوانید دریابید که در کدام قسمت این بازار میتوانید برجسته شوید. دانستن اینکه شما در کدام بخشها از رقیبانتان متفاوت هستید و کار کردن روی این بخشها به عنوان نقاط قوت، میتواند به مخاطبان شما کمک کند که شما را از بین رقبا انتخاب کنند.
به بیان دیگر، با مشاهده رقبای خود، میتوانید در وقت، پول صرفه جویی کنید و کمتر دچار مشکلات رایج در مسیر توسعه کسب و کار خود شوید. باید به رقیبان خود به عنوان منبع ایده نگاه کنید و از آنها درس بگیرید. اما شاید فکر کنید محصولتان به قدری منحصر به فرد است که هیچ رقیبی ندارید. اگرچه این امکان وجود دارد، اما ممکن است رقبای بیشتری از آنچه فکر میکنید در بازار داشته باشید.
انواع رقبا
قبل از شروع به توضیح راههایی که میتوانید با آنها رقبای خود را شناسایی کنید، بیایید ابتدا در مورد انواع رقیبهایی که در این زمینه دارید صحبت کنیم. 5 نوع رقیب وجود دارد: رقیب مستقیم، رقیب بالقوه، رقیب غیرمستقیم، رقیب آینده و رقیب جایگزین.
رقبای مستقیم رقبایی هستند که مستقیماً برای جذب مشتریان با شما رقابت میکنند. اگر شما نقاش ساختمانی هستید، رقبای مستقیم شما سایر نقاشان ساختمانی هستند که در منطقه شما مشغول به کار هستند. اگر یک دوره آموزشی آنلاین در مورد نرمافزار خاصی دارید، رقیبان شما آموزشگاههای آنلاین دیگری هستند که در مورد آن نرمافزار دوره دارند. وقتی اکثر صاحبان مشاغل نوپا به رقیبان خود فکر میکنند، رقبای مستقیم چیزی است که به ذهن آنها خطور میکند.
رقبای بالقوه آن دسته از رقبا هستند که همان خدمات و محصولی که شما دارید را ارئه میکنند و انواع مختلفی از مشتریان را هدف قرار می دهند. اما فرق آنها در این است که در بازار شما فروشی ندارند و به احتمال زیاد در حال حاضر قصد همچین کاری هم ندارند. اگر آنها تصمیم ورود به منطقه کاری شما را داشته باشند، میتوانند رقیبان جدی شما تلقی شوند، اما یا زیرساخت مناسبی برای ورود ندارند یا خودشان تصمیم گرفتهاند که منطقه شما را نادیده بگیرند. به عنوان مثال یک رقیب بالقوه میتواند یک شرکت نقاشی ساختمانی در یک شهر دیگر باشد.
رقبای غیرمستقیم مشاغلی هستند که در یک دستهبندی با شما قرار دارند، اما آنها محصولات و خدمات متفاوتی را نسبت به کسب و کار شما به فروش میرسانند. برای مثال، این تفاوت بین یک نقاش کاملاً صنعتی و یک نقاش ساختمانی وجود خواهد داشت. با اینکه کارهای مشابهی انجام میدهند، اما بازار هدف بین آنها متفاوت است.
رقبای آینده مانند رقبای بالقوه هستند، اما آنها بسیار آماده تر هستند و به احتمال زیاد وارد بازار شما خواهند شد. این رقیب میتواند شرکت خیلی بزرگتری باشد که هنوز وارد بازار محلی شما نشده است. این دسته از رقبا را باید بین یک رقیب بالقوه و رقیب مستقیم تصور کرد.
رقبای جایگزین کسانی هستند که جایگزینی برای خدمات و محصولاتی که شما ارائه میدهید تولید میکنند که همان نیاز را از مشتری رفع میکند. اگر کسب و کار شما مشکلی را با روش خاصی رفع میکند و برای رفع این مشکل بیش از یک راه حل وجود دارد، پس ممکن است یک رقیب جایگزین داشته باشید. برای یک نقاش ساختمانی، رقیب جایگزین میتواند هر فروشگاهی باشد که لوازم نقاشی می فروشد.
همه این نوع رقبا میتوانند سهم بازار کسب و کار شما را در حال حاضر یا در آینده تصاحب کنند. اما چگونه میتوان فهمید کدام یک از این موارد رقیب شما را شکل داده است؟ امروزه که مشاغل برای تبلیغات تجاری خود بر بازاریابی دیجیتال متمرکز شدهاند، اولین مرحله از شناسایی رقیب، بازدید از یک موتور جستجو است.
جمع آوری کلمات کلیدی
در اولین مرحله میتوانید با مراجعه به سایتهای دایرکتوری محلی مشاغل شروع کنید.
قدم اول شناسایی کلمات کلیدی است که مردم برای جستجوی مشاغلی مانند کسب و کار شما از آنها استفاده میکنند. احتمالاً قبلاً لیستی از کلمات کلیدی مورد نظر کسب و کار خود را برای انجام سئو تهیه کردهاید. اما اگر این کار را انجام ندادهاید حتما باید آن را در دستور کار خود قرار دهید.
مردم سه نوع کوئری برای جستجو مینویسند:
ناوبری: میخواهند سایت خاصی پیدا کنند
اطلاعاتی: به دنبال اطلاعات خاصی میگردند.
مبادلهای: میخواهند از طریق وب کار خاصی انجام دهند (به عنوان مثال خرید)
کافیست تمرکز کنید و به دنبال جستجوهای انجام شده مرتبط با کسب و کار و انواع مختلف رقبای خود بپردازید. در آینده ممکن است از این لیست به دست آمده برای سئو استفاده کنید تا رتبه کسب و کار خود را در نتایج جستجو بهبود ببخشید. اما برای تحقیق در مورد شناسایی رقبا، فقط به همین کوئری نیاز دارید.
بعد از انجام این کار چگونه رقبا را شناسایی کنیم؟
هنگامی که لیست کلمات کلیدی خود را تهیه کردید، مرحله بعدی در فرآیند شناسایی رقبا این است که بفهمید کدام یک از رقبای شما از این لیست استفاده میکنند. روش های مختلفی وجود دارد که میتوانید برای یافتن آنها استفاده کنید. مثلا میتوان از طریق رسانههای اجتماعی و انجمنها، جستجوی صفحات گوگل و تحقیقات بر روی بازار آنها را شناسایی کرد.
صفحه اول جستجوی گوگل
شاید سادهترین راه برای کشف رقبا در منطقه خود جستجوی کلمه کلیدی در گوگل باشد. بیشتر مشتریان از طریق یک جستجوی ساده مانند (خدماتی که ارائه میدهید) + (نام شهر) شما را جستجو میکنند. بنابراین اگر در حوزه نقاشی کار میکنید فکر خوبی است که (نقاش ساختمانی در تهران) یا (نقاش ساختمان تهرانی) را جستجو کنید.
به ده شرکتی که در جستجوها برای شما به نمایش درمیآید توجه کنید. همچنین به شرکتهایی که در قسمت تبلیغات در بالای صفحه (در کنار اسم سایت نوشته شده ad) و در قسمت نقشه برای هر یک از کلمات کلیدی استفاده شده، به نمایش درآمدهاند دقت کنید.
رسانههای اجتماعی و انجمنها
در صورتی که فکر میکنید مشتریانی در شبکهاجتماعی اینستاگرام دارید، کلمات کلیدی خود را در آن جستجو کنید. این مکان به شما دید بهتری از چشم انداز رقابتی ارائه میدهد. اینستاگرام حتی ممکن است بهتر از جستجوی اصلی باشد که قبلا انجام دادهاید.
رقبای دنیای واقعی
صد البته نمیتوانید رقبای مستقیم خود را در شهرتان نادیده بگیرید. شما باید به این موارد توجه ویژهای داشته باشید. به وبسایتهای آنها بروید و نحوه انجام کسب و کار آنها را مطالعه کنید. حتی میتوانید در صورت وجود به فروشگاههای آنها در شهرتان بروید و در مورد آنها تحقیق کنید.
تحقیقات بازار
برخی از شرکتها افرادی را که بر روی بازار تحقیق میکنند را استخدام میکنند تا برای کشف لیستی از رقبا و محل قرارگیری آنها در بازار، نظرسنجیهایی انجام دهند. شما نیز میتوانید با انجام دادن تحقیقات بر روی بازار خود به وسیله متخصصین اطلاعات کاملتر و در عین حال سریعتری نسبت به بازار خود به دست بیاورید.
هنگامی که لیست خود را ثبت کردید، رقبا را در پنج نوع رقیبی که در بالا ذکر کردیم طبقه بندی کنید.
انتخاب رقابت
وقتی این فرآیند را با دقت انجام دهید رقیبانی که هرگز فکرشان را هم نمیکردید وجود داشته باشند را پیدا میکنید. این لیست فقط یک نمای کلی است. تعداد کمی از این رقبا تهدید به حساب میآیند.
تمرکز خود را بر روی رقیبانی که در جستجوی گوگل پیدا کردهاید بگذارید. مردم از اینترنت برای پیدا کردن کسب و کارها استفاده میکنند. پس به دنبال سایتهای رقیبی باشید که در نتایج جستجو در بالاتر شما قرار گرفتهاند. مردم به نتایج موتورهای جستجو اعتماد دارند. این به این معنا است که اگر درنتایج جستجو در رتبه بالاتری قرار داشته باشید احتمال اینکه شما را نسبت به رقیبانتان انتخاب کنند بیشتر است. به جای آنالیز تمامی رقبا بر روی سایتهایی که رتبه نزدیک به شما دارند وقت بگذارید.
برای تحقیق در بازار میتوان از رقبای بالقوه و آینده استفاده کرد. اگر میبینید شخصی کار خود را خوب انجام میدهد، درمورد کارها و استراتژیهایی که انجام میدهد تحقیق کنید. آیا میتوانید از این استراتژیها در کسب و کار خود استفاده کنید؟
شما باید از وبسایت خود برای آگاهی دادن به مردم در مورد تفاوتها استفاده کنید و کلمات کلیدی مورد نظر که مخصوص بخش بازار خود است را هدف قرار دهید. یک پیمانکار بزرگ ممکن است روی کلمات کلیدی مانند بازسازی خانه تمرکز کند، در حالی که یک متخصص که برای خود کار میکند بر روی کلمات کلیدی مانند تعمیر بخشی از خانه تمرکز میکند.
سرانجام، برای کنارزدن رقیبان جایگزین، باید به بازدیدکننده آموزش دهید که چرا گزینه بهتری نسبت به همچین رقیبی هستید. چه پیشنهادی دارید که رقیب شما نمیتواند انجام دهد؟ آیا در وقت صرفه جویی میکنید یا در هزینهها؟ تجربه بهتری نسبت به آنها ارائه میدهید؟
با پیاده سازی همچین کارهایی و متمایز کردن خود از رقیبان میتوانید مشتریان را مجاب کنید که از خدمات و محصولات شما استفاده کنند.
نتیجهگیری
همانطور که در رتبهبندیها بالاتر میروید و تجارت خود را رشد میدهید، ممکن است اولویت رقابت شما نیز تغییر کند. ممکن است آنقدر بزرگ شوید که توجه یک رقیب آینده را به خود جلب کنید. یا اینکه رقیبان مستقیم خود را از بازی خارج کنید. تجزیه و تحلیل رقبا نباید فقط یک بار انجام شود. هر سال یک یا دو بار لیست خود را به روز کنید و ببینید چه تغییراتی در کل انجام شده است، همچنین یک تحلیل ماهانه یا فصلی درباره نزدیکترین رقبا انجام دهید تا ببینید در برابر آنها چگونه عمل کردهاید. این به شما اطلاع می دهد که آیا استراتژی های شما موثر بوده یا اینکه باید دنبال راه جدیدی باشید.
ثبت ديدگاه