[vc_row][vc_column][vc_column_text]
مقدمه
اکوسیستم استارتآپی به پیروی از آنچه در اکثر کشورهای پیشرفته یا در حال توسعه رخ میدهد، چند سالی است که در ایران نیز شکل گرفته است. تا کنون رویدادها و همایشهای گوناگونی هم در این زمینه برگزار شده است. نمونه آن نیز برگزاری «استارتآپ ویکندها» (اردوهای کارآفرینی) و دیگر رویدادهای استارتآپی است که در یک سال گذشته شاهد آن بودهایم. در کنار برگزاری این رویدادها، حضور چند «شتابدهنده» در این اکوسیستم در یک سال اخیر با سرعت بیشتری همراه بوده است. شتابدهندههایی که توانستهاند با جمع کردن مربیان و گروهی از جوانان صاحب ایده و حمایت مالی از آنها، ایده عدهای از آنها را به سرویسها و خدمات واقعی تبدیل کنند.عدم توانایی در تجاری سازی و جذب سرمایه، مشکلات حقوقی در ثبت شرکتهای استارتآپی در راستای بهرهگیری از تسهیلات معافیت مالیاتی یا بیمهای، ضعفها مالکیت معنوی در ثبت یک ایده در ایران و… اصلیترین عامل عدم شکلگیری اکوسیستم استارتآپی در ایران است.
مرکزیت دولتی برای استارتآپها
در این بین، حتی نهادهای مختلف نیز هنوز به یک توافق روشن درخصوص نام «استارتآپ» نرسیدهاند. بهطوری که چندی پیش دبیر انجمن کسب وکارهای اینترنتی در نامهای به رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی خواستار جایگزینی استارتآپ با «کسب وکارهای نوپا» شد. همچنین ابتدای بهمنماه، وزارت ارتباطات مرکزی به نام «مرکز توانمندسازی کسب و کارهای نوپای فاوا» را افتتاح کرد. این مرکز با حمایت سازمان فناوری اطلاعات ایران و با هدف حمایت از توسعه کسب و کارهای نوپا و سرمایهگذاری بخش خصوصی فناوری اطلاعات افتتاح شد.حالا این سوال به وجود میآید که وارد شدن دولت بهعنوان یکی دیگر از بازیگران این اکوسیستم آیا میتواند مشکلات این حوزه را حل کند یا مشکلی به مشکلات رشد فعالیتهای استارتآپی در کشور میافزاید؟
دخالت دولت چگونه؟
نگاهی به اکوسیستمهای موفق استارتآپی در کشورهایی مانند آمریکا، کانادا، هند و حتی کشور همسایه یعنی ترکیه نشان میدهد که دولت به جای ورود مستقیم به این حوزه، تنها زیرساختهای فنی و حقوقی برای شرکتهای استارتآپی را فراهم میکند و اجازه میدهد جریان استارتآپی بهصورت خودکار شکل بگیرد. در این کشورها دولت تلاش نمیکند در چرخه پرورش استارتآپ حضور مستقیم داشته باشد و به وجود آمدن یک اکوسیستم موفق استارتآپی نیازمند رهنمودها و زیرساختهایی در بخش فنی و حقوقی است که دولت باید در این زمینه نقش داشته باشد.
نیازمند حمایتهای حقوقی و آموزشی
این زمینه نقش داشته باشد.
نیازمند حمایتهای حقوقی و آموزشی
به باور بسیاری از فعالان حوزه استارتآپی، در حال حاضر فضای اکوسیستم استارتآپی کشور برای رشد نیازمند زیرساختهای آموزشی استاندارد و راهحلهای قانونی برای ثبت راحتتر این شرکتهای نوپا است. دولت برای شکلگیری یک اکوسیستم استارتآپی موفق در کشور میتواند در بخشهای آموزشی، قانونگذاری و اتصال کارآفرینان ایرانی به افراد موفق ایرانی خارج از کشور وارد عمل شود. در حال حاضر بسیاری از شرکتهای استارتآپی نیازمند نیروهای متخصص هستند و دولت در این زمینه میتواند شرایطی فراهم کند تا افراد فارغالتحصیل به سرعت به این شرکتها متصل شوند
در حال حاضر بسیاری از شرکتهای استارتآپی نیازمند نیروهای متخصص هستدولت نباید سوار موج شکلگیری پدیده استارتآپی در کشور شود و به جای ورودهای مستقیم به این حوزه و راهاندازی مراکزی که پیش از این توسط بخش خصوصی راهاندازی شده، شرایط کسبوکار برای شرکتهای نوپا را تسهیل کند.ند و دولت در این زمینه میتواند شرایطی فراهم کند تا افراد فارغالتحصیل به سرعت به این شرکتها متصل شوند
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
ثبت ديدگاه