[vc_row][vc_column][vc_column_text]

راه های محافظت از ایده های استارتاپی

امروزه با فعالیت جدی استارتاپ ها و شرکت ها،حفظ ایده ها، نقطه نظرات و حفظ اسرار بین آنان یکی از مهم ترین دغدغه های کار افرینان و شتاب دهنده ها است.
اما یکی از روش هایی که میتوان همواره از ایده های استارتاپی خود محافظت نمود؛ امضای قرار داد.
(NDA(non-disclosure agreement یا عدم افشای اطلاعات است که در ادامه به بررسی ان می پردازیم.

[/vc_column_text][vc_column_text]

قرارداد عدم افشا اطلاعات چیست؟

یکی از راه های محافظت از ایده های استارتاپی استفاده از قرارداد عدم افشاء می باشد؛ این قرارداد توافقی است که مطابق ماده ۱۰ قانون مدنی بر اساس آن یک یا هر دو طرف موظف به حفظ اسراری که بین یکدیگر مبادله می‌کنند.
که در صورت نقض تعهد و افشای آن اطلاعات، فرد باید خسارت مالک اطلاعات را جبران نماید، بنابراین اگر می‌خواهید قبل از تبدیل ایده ی خود به اختراع یا محصول، آن را در اختیار شریک خود قرار دهید لازم است قرارداد محرمانگی با آن فرد ببندید.

[/vc_column_text][vc_column_text]

قرارداد عدم رقابت (NCA)

یکی از نگرانی‌هایی که شما به عنوان صاحب و بنیان‌ گذار یک استارتاپ ممکن است داشته باشید، این است که اعضای تیمتان در صورت خروج از تیم استارتاپی شما با استفاده از تجربه‌ای که در طول همکاری با شما کسب کرده‌اند، دقیقاً همان کسب و کار شما را راه اندازی نمایند؛ یا اینکه به رقیب شما ملحق شوند و به نوعی با شما به رقابت بپردازند.

در واقع این قرارداد کارمندان و اعضای تیم را از استفاده از اطلاعات و تجربیات به دست آمده در طول مدت همکاری به منظور رقابت با شما و کسب و کارتان بر حذر می‌دارد و آن‌ها را از شروع کسب و کاری مشابه با کسب و کار شما منع می‌کند.

این توافق معمولاً برای مدت زمان مشخص شده در توافقنامه یا برای یک منطقه خاص جغرافیایی که مورد توافق طرفین است یک طرف را از فعالیت در یک زمینه خاص منع می‌کند.

 

[/vc_column_text][vc_column_text]

امضای توافق نامه

تا زمانی که طرفین، قرارداد را امضا نکرده باشند، نمی‌توان علیه کسب و کار یا استارتاپ فرد دیگری سو استفاده کرد.
سعی کنید قبل از به اشتراک گذاشتن اطلاعات محرمانه مطمئن شوید که همه ی افرادی که قرار است به اطلاعات دسترسی داشته و توافق نامه را امضاء کرده باشند.

 

[/vc_column_text][vc_column_text]

مدت قرار داد

در این قرار داد باید ذکر شود که متعهد تا چه زمانی ملزم به حفظ محرمانگی اطلاعات است که معمولا بازه ی زمانی این قرار داد بین 2 الی 5 سال است؛ اما بسته به اطلاعاتی که در اختیار گیرنده اطلاعات قرار می گیرد ممکن است این زمان کمتر یا بیشتر تعیین شود.

[/vc_column_text][vc_column_text]

ارکان اساسی قرار داد محرمانگی

  • مرز بین اطلاعات طرفین
  • تعیین یک طرفه یا دو طرفه بودن قرار داد
  • تعیین اطلاعاتی که محرمانه محسوب می شوند
  • مدت پیمان منع افشای اطلاعات
  • تعیین اطلاعاتی که محرمانه محسوب می شوند

[/vc_column_text][vc_column_text]

نکات ضروری که باید در قرار داد ذکر شوند:

  • یکی از مواردی که می توان ذکر کرد شرط عدم رقابت است تا فردی که اطلاعات زیادی از جزییات کسب و کار به دست آورده است نتواند کسب و کاری که با کسب و کار شما در رقابت خواهد بود راه اندازی کند.
  • در هنگام عقد قرار داد ذکر شود که چه اطلاعاتی محرمانه بوده و در صورت افشای اطلاعات چه مقررات و مجازاتی در نظر گرفته شود.
  • تنها برای حفاظت از اطلاعات محرمانه به قرار داد بسنده نکنید و محافظت فیزیکی در مد نظر قرار دهید،اقداماتی از قبیل قفل کردن درب‌ها و کشوها نمونه‌هایی از حفاظت فیزیکی محسوب می‌شوند.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]